martes, 3 de junio de 2014

Els tres desitjos humans: plaer, vincles i millora.

Diuen els filòsofs que tots els éssers humans tenim tres desitjos que hem de satisfer per ser feliços. Siguem com siguem: d'ètnies, de cultures, amb experiències i valors diferents, aquests tres desitjos es mantenen en tot ésser humà.

El primer és el desig de plaer. Trobar-nos a gust i tenir benestar material i emocional.

El segon consisteix en establir vincles afectius. Tots volem que ens estimin i ser reconeguts com a persones.

I el tercer és la millora. Establir fites per créixer com a persones des del cor, la ment i la voluntat.

Si ens quedéssim amb el mer hedonisme del primer desig no aniríem gaire enlloc.
Si ens quedéssim amb els afectes sense autonomia no creixeríem gaire com a persones.

Per això hem d'establir fites i objectius de millora per ser cada cop més autònoms i responsables amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb l'entorn.

Establir fites de millora, tant en l'àmbit familiar com escolar, vol dir educar.  Educant cor, ment i voluntat en un ambient plaent i afectiu satisfarem els tres desitjos.

Pel que fa a les diferents disciplines relacionades amb la ment lingüística, matemàtica... hem seqüenciat més bé o més malament moltes fites.

Pel que fa a l'educació emocional però, encara estem a les beceroles pel que fa a establir fites de millora,  per ser conscients, per exemple,  de quan sentim ira o volem superar la timidesa... entre moltes d'altres situacions emocionals que ens poden bloquejar el creixement personal i intel·lectual.

Establint fites eduquem també la voluntat, l'autonomia i l'autodirigir-nos en els nostres aprenentatges al llarg de la vida.

Em plau manifestar que estem avançant molt ràpidament. Dissabte passat 150 professionals de l'Educació Infantil del Baix Empordà, comarques gironines i arreu... van intercanviar idees sobre l'educació emocional en la IV Jornada d'EI que organitza el Servei Educatiu del Baix Empordà.

Educant amb el cor obrim la ment!

Tots els que hi érem en vam gaudir molt!

No hay comentarios:

Publicar un comentario